Těsto:
300 g hladké mouky
1 špetka soli
40 g krupicového cukru
140-150 ml mléka (podle potřeby)
2 žloutky
100 g másla (nebo jiného tuku)
20 g čerstvého droždí
tuk na vymazání plechu (pokud nepoužijeme papír na pečení)
Náplň:
250 g měkkého tvarohu v kostce
1 vejce
80 g krupicového cukru (podle chuti)
1 vanilkový cukr
trochu citronové kůry
300 g ostružin (podle potřeby)
Drobenka:
120 g polohrubé mouky
80 g krupicového cukru
70 g másla nebo jiného tuku
Na posypání povrchu po upečení:
moučkový cukr
vanilkový cukr
Nejprve připravíme kynuté těsto, nejlépe v domácí pekárně. Nejprve do nádoby pekárny dáme vlažné mléko, žloutky, rozpuštěný ale vlahý tuk, prosátou mouku se špetkou soli, cukr a nakonec rozdrobené droždí. Zvolíme program Těsto. Kdo nemá domácí pekárnu, zadělá těsto klasickým způsobem.Hluboký plech s okraji vyložíme papírem na pečení a nebo ho vymažeme tukem.Náplň připravíme tak, že společně prošleháme tvaroh, vejce, cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru. Pokud je třeba, můžeme přidat cca 1 lžíci mléka.Drobenku připravíme smícháním mouky s cukrem, přidáme na menší kousky nakrájené máslo a vše promneme.Ostružiny opláchneme a necháme důkladně okapat.Vykynuté těsto přendáme na mírně pomoučený vál a vyválíme ho na obdélníkový plát, silný cca 1 cm. Přendáme na připravený plech. Těsto necháme pod utěrkou trochu vykynout.Tvarohovou náplň vložíme do cukrářského sáčku a na těsto uděláme šikmé pruhy - viz foto. Mezi pruhy rozložíme ostružiny. Pokud jsou kyselejší, mohly by se před rozložením na těsto trochu pocukrovat a opatrně promíchat. Nakonec posypeme drobenkou.Připravený koláč vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Můžeme péct na horkovzduch při teplotě cca 155-160 °C asi 30-35 minut. Nebo použijeme klasický spodní a horní ohřev s teplotou 175-180 °C. Čas pečení je pouze orientační.Upečený koláč necháme vychladnout a trochu posypeme moučkovým cukrem smíchaným s cukrem vanilkovým.
Zdroj: Vaříme krok za krokem.
Jak na výrobu kynutého těsta: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro...
Tento koláč se dá považovat za svátečnější moučník.
Místo ostružin se může použít i jiné ovoce, např. rybíz. Chutnaly nám obě verze.
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 03.10.2019 19:44 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz