Těsto:
350 g hladké mouky
150 g celozrnné mouky
1,5 lžičky soli
1 lžíce cukru
3 lžíce bílého vína
3 lžíce oleje
1 vejce
150 ml jogurtu
20 g droždí
cca 1,5 dl vody
Dále:
300 g škvarků
švestková povidla
Múky, soľ a cukor premiešame na doske.Pridáme vajce, jogurt, víno, olej a vo vode rozmiešané droždie. Rukami vypracujeme cesto. Nie je potrebné ho dlho miesiť, len spracujeme do jednoliatej hmoty. Cesto dáme do chladničky na 45 minút.Potom cesto vyberieme a vyvaľkáme na obdĺžnik cca 40x60 cm.Oškvarky zomelieme a 2/3 potrieme cesto.Cesto opticky rozdelíme na tretiny a obe kratšie strany cesta prehneme cez strednú tretinu (viď obr.).Povrch tohto pásu potrieme zvyškom rozomletých oškvarkov.Hornú a dolnú časť zloženého cesta opäť prehneme do stredovej čiary.Nakoniec cesto „zatvoríme“ ako knihu. Opäť dáme na 45 min do chladničky.Potom cesto vyvaľkáme na obdĺžnik cca 35x60cm. Potrieme ho slivkovým lekvárom a zrolujeme.Nakrájame na 1,5 cm hrubé kolieska a uložíme reznou plochou na plech s dostatočným odstupom. Zakryjeme utierkou a ešte necháme 20 min kysnúť.Pečieme v predom vyhriatej rúre na 200°C asi 15-18 minút. Necháme prechladnúť a jemne pocukrujeme (nie je to nutné, kto nechce).
Recept je z knihy Domáci chlieb a iné dobroty.
Autor: tejaja | |
Datum vložení: 15.10.2019 07:55 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz