Těsto:
300 g hladké mouky
250 g najemno nastrouhané mrkve
160 ml oleje
100 g třtinového cukru
3 celá vejce
2 lžičky perníkového koření
1 lžička jedlé sody
špetka soli
hrst rozinek namočených přes noc v rumu
trocha mléka, pokud by bylo těsto tuhé
Náplň:
360 g žervé
40 g krupicového cukru
1 celé vejce
1 vanilkový cukr
Nejprve připravíme náplň. Do mísy dejte žervé, přisypte oba cukry, přidejte vejce a všechny suroviny vyšlehejte dohladka.Na těsto do mísy dejte vejce, třtinový cukr a společně vše vyšlehejte. Do vyšlehaných vajec s cukrem přilijte olej, přidejte špetku soli a perníkové koření. Do hladké mouky přidejte jedlou sodu, zamíchejte a suchou směs postupně přidávejte k mokré směsi. Vznikne tuhé těsto. Do těsta přidejte rozinky i s rumem, ve kterém byly naloženy. Nakonec přidejte najemno nastrouhanou mrkev. Díky mrkvi těsto zřídne. Pokud by bylo stále tuhé, přilijte trochu mléka.Do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku dejte polovinu těsta a stěrkou ho urovnejte. Na těsto dejte připravenou náplň a stěrkou povrch opět uhlaďte. Na náplň dejte zbylou polovinu těsta a stěrkou opět po celém obvodu těsto rozetřete.Formu vložte do předehřáté trouby na 180°C a bábovku pečte 60 - 80 minut. V polovině pečení zakryjte povrch bábovky pečicím papírem nebo alobalem, aby se nepřipálil. Zda je bábovka hotová poznáte pomocí špejle, že vyjde suchá.Hotovou bábovku nechte vychladnout, vyklopte ji z formy, pocukrujte moučkovým cukrem a nechte si chutnat.
Video recept: https://youtu.be/9OdsMkh6EOU
Blog: https://dvevtroube.blogspot.com/2019/10/pernikova-...
![]() |
Autor: dvevtroube |
![]() |
Datum vložení: 17.10.2019 11:27 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady