190-200 g vody
1 vejce
60 g cukru
70 g změklého sádla
1 špetka soli
300 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
15-17 g čerstvého droždí
strouhaná citronová kůra
vejce na potření
celý mák na posypání
Plech vyložíme pečicím papírem nebo fólií.Připravíme kvásek. Ve vlažné vodě rozmícháme lžíci cukru, rozdrobené droždí a 2-3 lžíce mouky (vše z odvážených a připravených surovin) a necháme 20 minut kynout.K vykynutému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které zakryjeme a necháme 30-45 minut vykynout.Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 16 dílků, z každého uděláme bulku a necháme 5 minut odpočívat.Po odpočinku z bulek vytvarujeme dušičky a kosti podle fotografie nebo vlastních nápadů (popř. umotáme rohlíky, které můžeme naplnit některou ze sladkých náplní).Pečivo uložíme na připravený plech a necháme cca 30-45 minut dokynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme posypat mákem.Pečeme ve vyhřáté troubě na 200-220 °C cca 15-18 minut.Pečivo je jen lehce sladké, vhodné k namazání máslem a marmeládou, ale chutná i jen tak.
Zdroj: Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz
Dušičkové pečivo z kynutého těsta se kdysi peklo na svátek Všech svatých (1.11.) a na Památku zesnuých (2.11.) a říkalo se mu Dušičky nebo kosti svatých. Lišilo se kraj od kraje – mohlo být ze sladkého nebo slaného těsta, prázdné i nadívané a tvary velmi různé. Od rohlíků (říkalo se jim „Navšesvatýrohlíky“), přes bochánky, věnečky, prameny ve tvaru písmene -S- nebo napodobeniny kostí. Jedla je celá hospodářova rodina, ale často jimi byli obdarování pocestní, chudí lidé nebo žebráci.
Autor: cathleen (Iva Trhoňová) | |
Datum vložení: 25.10.2019 12:54 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz