Na těsto:
110 g krupicového cukru
110 g másla nebo jiného tuku
2 vejce
špetka soli
150 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
60 g mletých vlašských ořechů
90 ml mléka
1 lžíce rumu
Na povrch:
lehce oslazená šlehačka
60 g jader vlašských ořechů
60 g krupicového cukru
60 g horké vody
možno ještě 2 lžíce medu
meduňka na dozdobení
Pečící mísu malé remosky vyložíme papírem na pečení. Z papíru vystřihneme kolo o trochu větším průměru než je dno mísy, papír zmuchláme do koule a mísu vyložíme, na bocích jen do poloviny výšky.Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme sníh, ke konci do něj zašleháme třetinu cukru.Změklé máslo, dvě třetiny cukru a žloutky vyšleháme a střídavě a po částech přidáme mléko, rum, ořechy a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Ke konci už lehce vmícháme sníh.Těsto vylijeme do připravené pečící mísy s papírem na pečení, rozetřeme ho, přiklopíme víkem, zapneme a pečeme zhruba 30 minut. Čas pečení se může v různých remoskách nepatrně lišit. Po upečení necháme zchladnout na mřížce.Po dobu pečení si připravíme karamel s ořechy. Do rendlíku se silnějším dnem dáme cukr a za stálého míchání necháme rozpustit na světlý karamel. Odstavíme, vlijeme horkou vodu, opět krátce provaříme a přidáme už i jádra vlašských ořechů. Hustota se dá redukovat vařením, ale karemel po vychlazení ještě zhoustne. Do chladnoucího karamelu ještě můžeme vmíchat med, já jsem nedávala. Necháme zchladnout.Moučník nakrájíme na 8 kousků, na povrchu zdobíme šlehačkou a přidáme ořechy s karamelem. Můžeme dozdobit meduňkou.
Recept je určený do menší remosky o průměru mísy 22 cm. Kdo nemá remosku, může samozřejmě upéct v koláčové formě klasicky v troubě.
Je to poupravený recept na bábovku z časopisu. Potřebovala jsem těsto s ořechy na pečení v remosce a aby byl moučník trochu svátečnější.
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 27.10.2019 09:17 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz