Na těsto:
180 g polohrubé mouky
25 g kakaa holandského typu
5 g jedlé sody - 1 lžička
180 g krupicového cukru
2 větší vejce
45 g oleje
250 ml kefírového mléka
Na krém:
125 g měkkého tučného tvarohu z vaničky
25 g - 1/2 sáčku vanilkového pudinku bez vaření Créme Olé
10 g moučkového cukru - dle potřeby
100 ml mléka - dle potřeby
Na zdobení:
kakaové sušenky na drť
náhrobky z lineckého těsta s křížkem z hořké čokolády
malé marcipánové kytičky a lístky
Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Pokud používáme silikonové, tak je jemně vytřeme olejem.Smícháme mouku, kakao, jedlou sodu a prosijeme. V druhé míse krátce prošleháme vejce s cukrem, zašleháme olej a střídavě a po částech přidáme moučnou směs a kefír. Vzniklé těsto má tekutější konzistenci. Nalijeme ho do 2/3 výšky připravených košíčků, vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme zhruba 20 minut. Vyndáme na mřížku a necháme vychladnout.V míse prošleháme tvaroh s cukrem, přidáme studené mléko. Za stálého šlehání přisypáváme Créme Olé a při nejvyšších otáčkách šleháme zhruba 2 - 3 minuty. Vznikne hustější krém, dosladíme dle chuti.Kakaové sušenky vložíme do mikrotenového sáčku a válečkem jemně rozdrtíme na drobečky.
Náhrobky připravíme v předstihu např. z lineckého těsta za pomoci oválné vykrajovací formičky. Křížky vytvoříme rozpuštěnou čokoládou, případně černou cukrářskou barvou.
Kytičky a lístky připravíme buď z marcipánu, nebo nějaké tzv. mléčné hmoty, případně potahovací hmoty.Na vychladlé muffiny navrstvíme krém, který uhladíme do menší polokoule a posypeme drobečky. Jde to lépe opačně, když muffiny s krémem do drobečků v misce mírně zatlačujeme. Pak přidáme náhrobky, pro lepší fixaci se může povrch kousek pod krémem malinko naříznout. Dozdobíme kytičkami.
Inspirace z Apetitu. Recept na muffiny jsem dodržela přesně. Jsou vláčné, chutné, na mě trošku sladší. Krém jsem dělala úplně jiný, než je v původním receptu. Můžete ale udělat libovolný. Když něco děláte poprvé, tak třeba vidíte chyby. Příště bych místo kakaových sušenek na drť použila 2 - 3 muffiny a rozdrobila bych je. Lépe by to pak vypadalo, hlavně barevně. Další možností by bylo vypíchnout středy, ty nechat na drť a udělat krém z dvojité dávky. Krém dát do cukrařského sáčku, naplnit otvory a vytvořit polokouli. Tak zas třeba za rok. :-)
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 29.10.2019 20:26 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz