Těsto:
180 g vody
1 žloutek
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
strouhaná citronová kůra
1 špetka soli
1 vanilkový cukr (20 g)
30 g cukru
50 g změklého másla
15-17 g čerstvého droždí
Náplň:
250 g mletých ořechů
200 ml mléka
50 g mletých nezdobených perníčků nebo piškotů
50 g medu
50 g cukru
1-2 lžíce rumu
1 bílek
Dále:
ořechy, mandle na posypání
1/2 vejce (zbytek na pomazání rohlíků před pečením)
Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme hodinu kynout.Během kynutí těsto jednou nebo dvakrát propracujeme.Připravíme ořechovou náplň. Mleté ořechy spaříme vroucím mlékem, promícháme a spojíme s ostatními surovinami.Vykynuté těsto rozdělíme na třetiny, z každé uděláme velkou bulku a necháme 8-10 minut odpočinout.Rozkynuté bulky rozválíme na kruhové pláty a všechny rozřežeme na šestiny.Na širší část každého trojúhelníčku těsta uložíme náplň, těsto opatrně svineme a rohlíčky zahneme do podkovy. Osvědčený postup je lehce rozválet malým válečkem do stran širší stranu trojúhelníku těsta ještě před plněním a teprve pak uložit náplň. Rohlíčky jsou delší a jdou lépe ohýbat do podkov.Hotové martiny uložíme na plech s pečicím papírem nebo fólií, necháme je cca 30 minut dokynout.Potom potřeme zbytkem vejce a můžeme posypat sekanými ořechy nebo mandlovými lupínkyPečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 18-20 minut.
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz
Autor: cathleen (Iva Trhoňová) | |
Datum vložení: 04.11.2019 15:20 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz