240-270 g vody (podle toho, jak jsou velké použité žloutky)
100 g mléka
1 lžička medu (nebo sladěnky)
500 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
3 žloutky
140 g změklého másla
50 g oleje
150 g cukru
2 vanilkové cukry
100 g rozinek
strouhaná citronová kůra
1/2 rovné lžičky soli
1 kostka (42 g) čerstvého droždí
Menší vánočková forma:
160-180 g vody (podle velikosti žloutků)
70 g mléka
1 lžička medu (nebo sladěnky)
350 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
2 žloutky
100 g změklého másla
30 g oleje
90 g cukru
2 vanilkové cukry
70-100 g rozinek
strouhaná citronová kůra
1/3 rovné lžičky soli
27-30 g čerstvého droždí
sádlo (máslo) na vymazání formy
mandlové lupínky na vysypání formy
Ve 100 g vody rozmícháme sladěnku (med), droždí a 130 g hladké mouky (vše z připravených, odvážených surovin), dobře promísíme a necháme 45-60 minut kynout.K hotovému kvásku (omládku) přidáme zbytek všech surovin a uhněteme volné těsto, které necháme v teple místnosti asi 45 minut kynout.Těsto poté propracujeme a hned urovnáme do sádlem (máslem) vymaštěné a mandlovým lupínky vysypané keramické vánočkové formy.Necháme vykynout (podle okolního tepla 45-80 minut) a vložíme upéct do vyhřáté trouby. Prvních 5 minut pečeme při 190-200°C, pak teplotu snížíme na 160°C a dopečeme.Podle velikosti vánočky pečeme 45-60 minut – upečení vyzkoušíme špejlí, která po vytažení musí být suchá. Kdyby vánočka svrchu hodně hnědla, zakryjeme ji alobalem.Upečenou vánočku necháme chvilku ve formě odpočinout, pak ji opatrně vyklopíme a pocukrujeme.
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz
Máte-li rádi, přidejte místo části rozinek kandované ovoce, sekané mandle a ořechy.
Autor: cathleen (Iva Trhoňová) | |
Datum vložení: 23.11.2019 10:28 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz