50 g jemného pískového nebo i moučkového cukru
4-5 ml (g) studené vody
možno lžička škrobu
další varianty - vanilka, kakao, gelové potravinářské barvy a pod.
Základní dávkování je cukr : voda 10:1. Cukr pokropíme vodou a promícháme. Chceme-li mít cukr hezky bílý, přidáme lžičku škrobu. Případně spojíme s kakaem, vanilkou a pod. (nemám vyzkoušeno).Plech pokryjeme papírem na pečení. Použijeme děrovanou obracečku a lžíci nebo stěrku. Nabíráme mokrý cukr a přes dírky protlačujeme na papír. Dbáme, abychom na papír nedávali cukru mnoho, jinak by se mohl slepit.Sušíme volně několik hodin nebo pro urychlení v troubě s ventilátorem a pootevřenými dvířky při 40-50°C asi 1-2 hodiny. Cukrové drobečky zpevní.Suché můžeme prosít a nasypat do nějaké dobře uzavřené nádoby.
Používáme na sušenky, sladké pečivo a pod.
Cukr se při pečení pečiva v troubě nerozpustí, zůstane příjemně křupavý.
Není to úplně jako original, ale hodně se mu to podobá a účel splní velmi dobře.
Příklady využití:
https://www.toprecepty.cz/recept/58834-mandlove-ne...
https://www.toprecepty.cz/recept/33024-kanellbular...
https://www.toprecepty.cz/recept/40378-chouquettes...
Děkuji kamarádce Jitce za rady a odkazy na videa :)
https://www.youtube.com/watch?v=vyIt090FCmI
https://www.youtube.com/watch?v=7ECQnfnpINM
![]() |
Autor: zizala (Jaroslava Oumarová) |
![]() |
Datum vložení: 23.11.2019 17:21 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady