Na náplň:
4 jablka
200 ml vody (podle potřeby)
šťáva z 1/2 citronu
50 g sušených brusinek
Na těsto:
5 vajec
1 špetka soli
125 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
175 g rostlinného tuku (Hera)
kůra z 1/2 citronu (nejlépe bio)
125 g jemně strouhaných vlašských ořechů
200 g polohrubé mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
Dále:
moučkový cukr na posyp
Jablka oloupeme, rozkrojíme na poloviny a vydlabeme jádřinec. Nebo před oloupáním a rozkrojením použijeme odstaňovač jadřinců.Půlky jablek vložíme do vařící vody s citronovou šťávou a krátce podusíme. Pak jablka vyjmeme a necháme zchladnout.Pekáček zhruba o velikosti 35x25 cm vyložíme papírem na pečení. V dostatečném předstihu zapneme troubu a vyhřejeme ji na 180 °C.Vejce oddělíme na bílky a žloutky. Do bílků dáme špetku soli a vyšleháme sníh. Pak do něj po částech zašleháme polovinu cukru.Druhou polovinu cukru, vanilkový cukr, změklý tuk a žloutky šleháme do bělavé pěny. Už velmi lehce vmícháme sníh, nastrouhanou kůru, ořechy a nakonec po částech prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva.Těsto rozetřeme do připraveného pekáčku. Povrch, obrazně řečeno, "rozdělíme" na 8 dílků a do středu každého dílku dáme malou hromádku brusinek. Na brusinky položíme půlku podušeného jablka. Nemusíme je nijak zatlačovat do těsta, stačí jen položit.Pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme zhruba 40 minut.Moučník necháme po upečení mírně zchladnout a pak za pomoci použitého papíru na pečení vyjmeme na mřížku.Po úplném vychladnutí pocukrujeme a krájíme na řezy. Můžeme dozdobit meduňkou nebo mátou.
Zdroj receptu: Vaříme krok za krokem
Pokud máme menší jablka, tak se ještě může udělat prostřední řada, kde dáme ne čtyři, ale jen tři poloviny jablek.
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 28.11.2019 17:31 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz