150 g másla
3 vejce
100 g cukru
3 lžíce rumu
200 g polohrubé mouky
1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva
4 středně velká jablka
1 balíček vanilkového cukru
2 lžíce mandlových lupínků
2 lžičky moučkového cukru
hrubá mouka na vysypání skleniček
máslo na vymazání skleniček
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na tenké plátky. Promícháme s vanilkovým cukrem a odložíme stranou.Vejce s cukrem a rumem chvilku šleháme, až se začne tvořit pěna, pak postupně, za stálého šlehání, přilijeme rozehřáté máslo.Mouku smícháme s kypřicím práškem a zamícháme do vaječné směsi.Čtyři skleničky o obsahu 300 ml vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.Na dno každé skleničky dáme asi 2 cm vysokou vrstvu těsta. Na těsto naklademe připravené jablečné plátky, trochu je zmáčkneme a na ně dáme další vrstvu těsta, sklenky plníme jen do dvou třetin.Skleničky naskládáme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 20 minut.Mandlové lupínky smícháme s moučkovým cukrem.
Po 20 minutách plech vytáhneme z trouby, mandlové lupínky rozdělíme navrch skleniček a plech vrátíme ještě na 15 minut do trouby.Když jsou koláčky upečené, plech vyndáme z trouby a každou skleničku ihned uzavřeme víčkem. Necháme vychladnout a uchováme v chladu.
Takto připravené koláče vydrží nejméně 2 týdny čerstvé.
Koláč můžeme jíst rovnou ze skleničky lžičkou, třeba jako svačinu v práci nebo ve škole nebo jej opatrně vyklopíme a nakrájíme na plátky.
Autor: Angel 666 (Jitka K.) | |
Datum vložení: 03.12.2019 20:10 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz