Těsto:
500 g hladké mouky
100 g cukru krystal
1 kvasnice (42 g kostka)
100 ml mléka
2 lžíce sójové mouky
2 lžíce bílého jogurtu
100 ml oleje
1 špetka soli
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
Poleva:
75 ml vody
150 g cukru
100 g Salka
60 ml vody
1 želatinový prášek (10 g)
175 g kvalitní bílé čokolády
Kvasnice rozdrobíme, smícháme s cukrem a vlijeme vlažné mléko. Necháme vzejít kvásek.Smícháme tekuté suroviny na těsto - vejce, olej, vanilkový extrakt, popř. seškrábneme lusk, bílý jogurt a smícháme v konzistentní hmotu. To samé uděláme se sypkými surovinami - hladká mouka, sójová mouka a sůl.Vše smícháme dohromady a vymícháme těsto. Je vesměs nelepivé a jemně hutné. Necháme jej kynout ve skleněné, olejem vymazané míse a zakryté strečovou folií (viz fotografie), popř. dáme suroviny do pekárny a zvolíme program těsto (volba na každém).Po nakynutí těsto vyválíme na lehce pomoučené desce na cca 2 cm placku a vykrajujeme kolečka a střed (použila jsem skleničku a malou štamprlku). Donuty vyskládáme na plech a necháme ještě trošku nakynout.Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Sójová mouka zabraňuje, aby donuty do sebe netahali tolik oleje.Vyrobíme polevu (dle libosti), kdo má rád zvolí čokoládu nebo jinou polevu.Moje poleva: Smícháme 60 ml studené vody a želatinový prášek v misce, necháme ztuhnout. Cukr, 75 ml vody a Salko svaříme v kastrolku, poté vmícháme ztuhlou želatinu a necháme lehce projít varem. Horkou směs vlijeme na bílou čokoládu a rozmícháme v hladkou hmotu. Obarvíme barvivem dle požadavků každého jedince.
Donuty musí být vychladlé při polévání a poleva musí být jemně vlažná až lehce studená (když bude moc horká, steče vám po donutu a neulpí). Po zatuhnutí má lepivou žvýkačkovou konzistenci, ale je chuťově výborná, používám i na dorty.
Zlatavý prach na povrchu je jedlý zlatý prášek (třpytky z cukrář. potřeb).
Autor: amarcha (Jitka .........) | |
Datum vložení: 06.12.2019 20:03 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz