Těsto:
250 g polohrubé mouky (+ 1 lžíce do kvásku)
20 g droždí
50 ml mléka
1 lžíce krystalového cukru
25 g másla
100 g cukru moučka
1 žloutek (pokojové teploty)
125 g tvarohu (hrudkovitého)
1/2 lžičky soli
25 g ořechů (nasekaných)
25 g rozinek (nasekaných)
25 g kandované ovocné kůry (citron, pomeranč aj.)
1 lžička pomerančové kůry (strouhané)
Dále:
strouhanka
rum
máslo
moučkový cukr
vanilkový cukr
Kvásek uděláme z 50 ml teplého mléka, lžíce krystalového cukru, celého množství droždí a lžíce mouky. Dáme na teplé místo a počkáme, až kvásek vzejde.Do mísy šlehače dáme cukr moučka, vejce a šleháme do bílé pěny. Přidáme rozpuštěné máslo a šleháme dál.Postupně zašleháváme po lžičkách tvaroh a nakonec sůl. Dobře prošleháme. Pak vyměníme metlu za hnětací hák a přidáme prosátou polohrubou mouku a část vzešlého kvásku. Hněteme na nejnižší rychlost. Těsto se nesmí lepit na hák, takže postupně přidáme zbylý kvásek tak, aby vzniklo středně tuhé těsto.Nakonec přidáme kandované ovoce, kandované kůry, nastrouhanou pomerančovou kůru, ořechy a rozinky a vmícháme do těsta. Posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.Vymažeme formu na chlebíček máslem, vysypeme strouhankou. Nakynuté těsto dáme na vál, trošku upravíme do tvaru válečku a vložíme do formy. Necháme ještě nakynout asi 15 minut.Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C po dobu 10 minut, a potom snížíme teplotu na 160 °C a dopékáme dalších asi 40 minut. Pokud se štola bude z vrchu připékat, zakryjeme ji alobalem.Po vytažení potřeme aspoň 3x rozpuštěným máslem s rumem a posypeme moučkovým cukrem s vanilkovým cukrem.
Jelikož štoly se mi nedaří, mám je furt tvrdé, tak jsem si dovolila udělat kombinaci kynutého a třeného těsta.
Autor: Veronika.Hrozna (Veronika Hrozna) | |
Datum vložení: 16.12.2019 14:52 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz