500 g polohrubé mouky
42 g čerstvého droždí
50 g mletého cukru
200 ml vlažného mléka
3 žloutky
160 g rozpuštěného másla
1/2 citronu (kůra)
1 prášek do pečiva
rozinky namočené v rumu
spařené a oloupané mandle na posyp
5 g soli
1 bílek na pomazání pramenů
1 vejce na pomazání vánočky
Nejprve připravíme kvásek. Smícháme lžíci mouky, cukru a trochu mléka, přidáme droždí. Počkáme, až kvásek vykyne, asi 20 minut.Pokračujeme vypracováním těsta. Do mísy dáme zbylé suroviny a zalijeme kváskem. Hněteme tak dlouho, dokud nebude těsto krásně hladké. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.Troubu předehřejeme na 170 °C.Po vykynutí rozdělíme těsto na dva díly. První díl rozdělíme na 4 kusy a druhý díl rozdělíme na 5 kusů. Z jednotlivých kusů vyválíme delší válečky.Plech vyložíme pečicím papírem. Na prostředek položíme spodní cop upletený ze 4 pramenů a pomažeme ho bílkem. Na něj položíme menší cop upletený ze 3 pramenů a opět pomažeme bílkem. Nahoru uložíme 2 stočené prameny.Vánočku zpevníme na 3 místech tím, že do ní zapíchneme špejle.Nakonec potřeme vánočku vajíčkem a posypeme sekanými mandlemi. Necháme ještě půl hodiny kynout.Pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi hodinu.
Autor: Martina246 | |
Datum vložení: 28.12.2019 20:55 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz