TopRecepty.cz

Slaný karamel


Slaný karamel

Suroviny

400 g cukru krupice
180 g másla
200 ml smetany ke šlehání
2 rovné lžičky mleté mořské soli

Postup

Do nádoby se širším a silnějším dnem nasypeme cukr a pomalu pálíme do barvy karamelu. Od kastrolu neodcházíme, naopak neustále mícháme.Když je cukr rozpuštěný a karamel má žádanou zlatohnědou barvu (pozor, aby se nepřepálil, tím by zhořkl), po částech do něj začínáme metličkou zapracovávat změklé máslo.Když je směs spojená, zapracujeme smetanu. Vytvoří hladkou jemnou hmotu, připomínající omáčku.Nakonec přidáme sůl a mícháme do rozpuštění.Hotový slaný karamel nalijeme přes sítko do uzavíratelných sklenic a po vychladnutí uskladníme v lednici.

Poznámka

Chce to trpělivost, karamel potřebuje čas, stejně jako spojení s máslem. Cukr bude pomalu měnit konzistenci, z písku na drobné kamínky a nakonec na zlatavý sirup. Hlavně pozor, směs je velice horká a ve spojení s máslem a následně smetanou má tendenci bublat.
Je dobrý do krému, na polití dezertů, pudinku a tak podobně. Je dobrý i samotný.
Kombinace soli a karamelu mi přišla původně velmi zvláštní. Ale finální produkt je vynikající. Chutí mi připomíná mléčné bonbony Werthers Original.
Prý vydrží v chladu až rok, pokud tedy odoláte tomu pokušení.

autor Autor: srettka
Datum vložení Datum vložení: 29.12.2019 20:28

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz