400 g cukru krupice
180 g másla
200 ml smetany ke šlehání
2 rovné lžičky mleté mořské soli
Do nádoby se širším a silnějším dnem nasypeme cukr a pomalu pálíme do barvy karamelu. Od kastrolu neodcházíme, naopak neustále mícháme.Když je cukr rozpuštěný a karamel má žádanou zlatohnědou barvu (pozor, aby se nepřepálil, tím by zhořkl), po částech do něj začínáme metličkou zapracovávat změklé máslo.Když je směs spojená, zapracujeme smetanu. Vytvoří hladkou jemnou hmotu, připomínající omáčku.Nakonec přidáme sůl a mícháme do rozpuštění.Hotový slaný karamel nalijeme přes sítko do uzavíratelných sklenic a po vychladnutí uskladníme v lednici.
Chce to trpělivost, karamel potřebuje čas, stejně jako spojení s máslem. Cukr bude pomalu měnit konzistenci, z písku na drobné kamínky a nakonec na zlatavý sirup. Hlavně pozor, směs je velice horká a ve spojení s máslem a následně smetanou má tendenci bublat.
Je dobrý do krému, na polití dezertů, pudinku a tak podobně. Je dobrý i samotný.
Kombinace soli a karamelu mi přišla původně velmi zvláštní. Ale finální produkt je vynikající. Chutí mi připomíná mléčné bonbony Werthers Original.
Prý vydrží v chladu až rok, pokud tedy odoláte tomu pokušení.
Autor: srettka | |
Datum vložení: 29.12.2019 20:28 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz