Těsto:
3 vejce
špetka soli do sněhu
70 g krupicového cukru
90 g hladké mouky
2 větší špetky prášku do pečiva
špetka citronové kůry - možno vynechat
trochu másla nebo jiného tuku na vymazání formy a hrubá mouka na vysypání
Na povrch:
250 - 350 ml Ramy krémové ke šlehání 19% v lahvičce nebo klasické smetany ke šlehání
1-2 lžíce javorového sirupu nebo jen moučkový cukr
různé druhy ovoce, čerstvé nebo z kompotu
máta nebo meduňka na dozdobení
Formu na srnčí hřbet o velikosti cca 30 x11 cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh. Žloutky šleháme s krupicovým cukrem a špetkou citronové kůry do husté bělavé pěny. Obě hmoty lehce spojíme dohromady a po částech opět lehce vmícháme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme do připravené formy, vložíme do trouby předehřáté na 170°C a pečeme zhruba 22 minut. Zkoušíme špejlí. Chlebíček necháme chvíli ve formě, pak ho vyklopíme a necháme zchladnout.Ramu vyšleháme do husté pěny a nakonec do ní zašleháme trochu vychlazeného javorového sirupu. Lze dosladit i moučkovým cukrem. Připravíme si ovoce.Chlebíček nakrájíme na řezy, dozdobíme povrch dle své fantazie v množství dle chuti a podáváme. Buď samostatně jako chlebíčky, na porci dávám dva kusy. Nebo pak naaranžujeme dva řezy na sebe. Konzumujeme moučníkovou vidličkou.
Tyto chlebíčky mají celkem rychlou přípravu, což někdy oceníme. Rama ke šlehání dobře drží tvar, třeba i do druhého dne. Samozřejmě se může použít i klasická šlehačka. Množství podle toho, jak bohatě budeme zdobit.
Recept byl kdysi v nějakém časopise, je mírně poupravený.
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 30.12.2019 15:57 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz