TopRecepty.cz

Dunajské vlny krok za krokem


Dunajské vlny krok za krokem

Suroviny

Těsto:
4 vejce
250 g hery
170 g cukru
300 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
3 lžíce kakaa
100 ml mléka
1 špetka soli
Na pokladení:
půlky meruněk
Krém:
200 ml mléka
1,5 lžíce polohrubé mouky
250 g másla
2 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
Čokoládová poleva:
100 g vysokoprocentní čokolády
3 lžíce mléka
200 g másla
3 lžíce moučkového cukru

Postup

Bílky oddělíme od žloutků, k bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh.Heru rozpustíme a ještě vlažnou ji zaděláme se žloutky, cukrem, moukou a práškem do pečiva. Mléko přiléváme pomalu, až vznikne poměrně tuhé těsto, které nesteče z vařečky.Po částech zapracujeme bílkový sníh, který těsto naředí na tužší lité těsto, které je husté asi jako bramborová kaše.Polovinu těsta rozetřeme na plech s vyšším okrajem vyložený pečicím papírem. Těsto včas rozpálíme na 170 °C.Do druhé poloviny těsta vmícháme kakao, přisladíme a naředíme cca 2 lžícemi mléka. Toto těsto rozetřeme po světlém. Povrch poklademe pravidelně půlkami meruněk.Dáme péct do vyhřáté trouby na 35 minut. Po upečení necháme vychladnout.Připravíme základ na krém tak, že mouku rozkvedláme v mléce a za stálého míchání vaříme při varu ještě cca 2 minuty. Necháme vychladnout.Změklé máslo utřeme s vanilkovým a pískovým cukrem a po částech přidáváme vychladlý základ z mléka a mouky. Důkladně vymícháme nebo vyšleháme hladký krém a potřeme jím vršek vychladlého dezertu po celé ploše.Všechny suroviny na čokoládovou polevu za stálého míchání rozehřejeme. Vzniklou lesklou, hladkou polevu necháme mírně zchladnout, aby byla jen vlažná a nerozpouštěla krém. Polevou polijeme moučník po celé ploše. Dobře rozetřeme a necháme ztuhnout.

Poznámka

Často jsem v práci slýchala, jak je těžké i podle receptu udělat tento dezert správně. Napsala jsem tedy recept při současném pečení po jednotlivých krocích tak, jak jsem ho podědila z babiččina receptáře a najednou se všem kolegyním, které ho podle něj dělaly, dunajské vlny povedly. Rozhodla jsem se, že ho sem přidám, i když tu hodně hezkých receptů na dunajské vlny už je. Je sice obsáhlý, ale to proto, aby ho zvládla i méně zkušená kuchařka. Přeji všem, aby zákusek chutnal. Je lepší trochu odleželý třeba do druhého dne v chladu.

autor Autor: taddy1
Datum vložení Datum vložení: 11.01.2020 15:56

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz