Těsto:
4 vejce (vel. L)
320 g najemno nastrouhané mrkve
100 g najemno nastrouhaných vlašských ořechů (lze použít i lískové nebo pistáciové)
260 g hladké mouky
300-310 g tmavého třtinového cukru (tmavý dodá karamelovou chuť)
1,5 balíčku prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody (lze vynechat)
240 ml rozpuštěného ghí (másla, rostlin. oleje)
najemno nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
2 lžičky mleté skořice
2 lžičky vanilkového extraktu
1/2 lžičky soli
Dále:
tuk na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání
Krém:
500 g mascarpone
200 g zakysané smetany (hustší)
vymačkaná šťáva z 1/2 pomeranče
najemno nastrouhaná kůra z 1/2 pomeranče
3 lžíce moučkového cukru (nebo dle chuti)
140 g změklého másla
Troubu v dostatečném předstihu předehřejte na 180 °C. Formu vymažte máslem a vysypte moukou, přebytečnou odstraňte.Všechny sypké ingredience na těsto (mouku, prášek do pečiva, skořici, sodu a sůl) promíchejte v misce.Nejprve vyšlehejte v robotu vejce pokojové teploty, poté přisypte po částech cukr a šlehejte, dokud z toho nebude světlá hmota, která nebude stékat z metly.Za stálého šlehání pomalu přilévejte ghí a vanilkový extrakt. Pak ještě vmíchejte mouku a vypněte robota. Už ručně důkladně zapracujte ořechy, mrkev a pomerančovou kůru.Hotové těsto vlijte do formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte 35-40 minut, zkuste špejlí, zda těsto už nelepí. Vyjměte z trouby a nechte ve formě zchladnout, poté vyklopte a přendejte na mřížku zcela vychladnout.Mezitím připravte krém. Všechny ingredience stačí důkladně umíchat ručně. Před namazáním dortu krém nechte alespoň hodinu v lednici.Po zchladnutí korpus prořízněte a namažte krémem. Přiklopte horní částí a pomažte svrchu i z boků. Je dobré potřít nejprve slabší vrstvou, nechat opět ztuhnout v lednici a pak potřít zbytkem krému. Ozdobte třeba posekanými ořechy. Nechte uležet v lednici, nejlépe přes noc, ale stačí i dvě hodiny.
Těsto lze použít na dort, do chlebíčkové formy nebo upéct jako bábovku. Podle toho, na co budete mít zrovna chuť nebo náladu. U nás tentokrát ve formě promazaného chlebíčku a ještě s ochuceným těstem i krémem. Chuť dodal pomeranč.
Pokud použijete dortovou formu, tak těsto je na průměr 26 cm.
Moje recepty a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.com/
Autor: 1974andrea (Andrea Motlíková) | |
Datum vložení: 26.01.2020 20:43 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz