120 ml vlažného mléka
1/2 kostky čerstvého droždí
40 g krupicového cukru
1 špetka soli
70 g Hery
400 g hladké špaldové mouky
citronová kůra
50 g sušených meruněk (nebo jiné ovoce)
3 žloutky
1 vejce na potření
Z půlky vlažného mléka, droždí a lžíce cukru necháme vzejít kvásek. Mouku zatím prosejeme se solí a cukrem. Dále přidáme nastrouhanou citrónovou kůru z jednoho citronu a nadrobno nakrájené sušené meruňky.Poté přidáme žloutky, rozpuštěnou Heru, zbytek mléka a nakonec kvásek. Vypracujeme hladké pevné těsto a dáme kynout na teplé místo, alespoň na hodinu.Vykynuté těsto rozdělíme na pomoučenem vále na 15 dílů a necháme dalších 20 minut kynout. Pak bochánky rozválíme na placku a smotáme do croissantu.Všechny croissanty uložíme na plech a opět necháme kynout 30 minut. Nakonec je potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C, zhruba 20 minut.
Hotové croissanty pocukrujeme.
![]() |
Autor: MiskaM (Monika Červencová) |
![]() |
Datum vložení: 28.01.2020 21:46 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady