500 g polohrubé mouky
200 ml 33% smetany
50 g másla
120 g cukru
2-3 žloutky
30 g droždí
citronová kůra
1 špetka soli
Dále:
bílek na potření
mandlové hranolky na ozdobení
Pokud dáváme těsto do pekárny, stačí mít máslo změklé, nemusí být rozehřáté. Do nádoby dáme vlažnou smetanu, droždí, cukr, žloutky, nastrouhanou kůru z citronu, změklé máslo, mouku a nakonec sůl. Necháme vypracovat a vykynout těsto.Lze připravit i klasicky: Do mouky uděláme důlek, do něj nadrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme vlažnou smetanou. Necháme vzejít, pak dodáme žloutky, vlahý rozehřátý tuk, kůru z citronu a sůl a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme vykynout.Těsto rozdělíme na 5 dílů, z každého vyválíme dlouhý pramen. Ze 3 upleteme klasický cop, stočíme do kruhu a položíme na plech vyložený papírem na pečení. Ze zbylých dvou pramenů smotáme "provaz", též stočíme do kruhu a položíme navrch na cop. Necháme opět vykynout.Pak potřeme rozšlehaným bílkem s trochou vody a ozdobíme mandlovými hranolky jako trny.Upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, po 1/4 hodině snížíme na 160 °C a dopečeme.Hotová koruna se uprostřed zdobí obarvenými vajíčky.
Příště zadělám těsto jen z 300 g mouky, věnec byl zbytečně velký, menší bude i hezčí. Nebo přebytečné těsto zpracuji jinak.
Nápad jsem si před mnoha lety vystřihla z nějakého časopisu.
Autor: zizala (Jaroslava Oumarová) | |
Datum vložení: 01.02.2020 23:33 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz