Těsto:
220 g hladké mouky
1 špetka soli
1 vejce
1 lžíce moučkového cukru
150 g másla nebo Hery
Maková náplň:
200 g mletého máku
100 g cukru
asi 300 ml mléka (podle potřeby i více)
50 g másla
1 lžička mleté skořice
Tvarohová náplň:
500 g tvarohu v kostce
cukr podle chuti
2 vejce (žloutky do tvarohu a z bílků sníh)
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce rumu (nemusí být)
rozinky
2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
250 ml smetany 33%
máslo na vymazání formy
Na pracovní ploše smícháme všechny suroviny s nakrájeným máslem a propracujeme těsto. Uděláme kouli, zabalíme ji do fólie a necháme v chladu uležet asi 30 minut.Mák se všemi surovinami promícháme a uvaříme, necháme vychladnout.Tvaroh ušleháme s cukrem, pudinkovým práškem, žloutky, smetanou, citronovou šťávou, vmícháme rozinky namočené v rumu a sníh z bílků.Koláčovou formu o průměru 28 cm potřeme máslem a vyložíme těstem tak, že těsto namačkáme i po obvodu do vroubkovaného okraje, do výše formy. Kousek necháme na váleček, ze kterého utvoříme horní okraj na ozdobu.Těsto po celém dně propícháme vidličkou a rozprostřeme makovou náplň, na ni tvarohovou a z kousku těsta uděláme váleček, který dáme po obvodu koláče jako okraj.Potřeme ho žloutkem a koláč vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme 50 minut při teplotě 170 °C. Doba pečení je podle typu trouby, každá peče jinak, tak to musíme ohlídat.Hotový koláč necháme na mřížce, aby se odpařila vlhkost. Necháme vychladnout a pocukrujeme.
Autor: RubyRom (Romana Rubášová ( Važanská ))) | |
Datum vložení: 17.02.2020 10:46 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz