Těsto:
280 g hladké mouky
40 g cukru
125 g mléka (nejlépe plnotučného)
40 g rozpuštěného másla
1 špetka soli
1 balíček sušeného droždí (7 g)
1 špetka muškátového oříšku
Dále:
olej na smažení
zvolená poleva/posýpka/náplň
V míse smícháme suché suroviny (mouku, droždí, sůl, muškátový oříšek (není nutný) a cukr). Do suché směsi přidáváme postupně mléko, máslo a vajíčko. Vzniklé těsto by mělo být hodně lepkavé.Dále můžeme zpracovávat těsto v robotu, nebo rukama. V tomto případě ruce i pracovní plochu pomažeme olejem. Nepoužívejte žádnou mouku, protože by těsto ztratilo svou jemnost. Hněteme asi 10 minut, dokud se těsto nestane pružné a méně lepí. Až se tak stane, necháme těsto v olejem vymazané míse kynout 1,5 hodiny na teplém místě.Vykynuté těsto vyválíme na jemně pomoučeném vále na placku asi 1 cm tlustou a z ní vykrajujeme donuty (já použila velký hrnek a víčko od limonády).
Ty necháme ještě půl hodiny nakynout.V hrnci rozehřejeme olej na mírném plameni. Dejte pozor, nesmažíme řízky! Pokud by se donuty smažily na vysokém plameni, kůrka by rychle zhnědla a vnitřek by se vůbec nepropekl. Smažíme asi 2-3 minuty z každé strany pěkně dozlatova (nebo méně, nutno vyzkoušet), pravidelně otáčíme (asi po každé minutě). Po vychladnutí zdobíme a podáváme.
Autor: Zuzulaaa | |
Datum vložení: 21.02.2020 13:17 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz