200 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
250 ml mléka
1 pytlík sušeného droždí
1 lžička cukru
1 vejce
70 g rozpuštěného másla
špetka soli
0,5 dl rumu
moučkový cukr dle potřeby
povidla či marmeláda
Všechno mléko jsem ohřál s cukrem, vsypal jsem droždí a nechal vzejít kvásek. Vykynutý kvásek jsem přelil do mísy s moukou, solí, rozpuštěným máslem (1/3 necháme na pomazání) a vejcem. Vypracoval jsem těsto, které se nelepí na stěny mísy a nechal jej na teplém místě vykynout.Po cca 20-30 min jsem těsto opět propracoval a nechal kynout. Připravil jsem vál, na kterém jsem těsto rozdělil na 12 kousků (máme rádi větší buchty). Těsto rozválíme a doprostřed dáme kopeček povidel. Opatrně uzavřeme a pokládáme na vymazaný pekáč. Mezi buchtami jsem dělal 1 cm mezery. Když je máme všechny zabalené na pekáči, necháme ještě aspoň 10 min odpočinout a potřeme je rozehřátým máslem.Rozehřejeme troubu a pečeme při 220°C asi 20 min (měl jsem horkovzduch, každému trouba peče jinak).
Z másla, co mi ještě zbylo, rumu a moučkového cukru jsem utřel polevu, kterou jsem použil na pečené buchty, které jsem polevou potřel. Nakonec jsem je ještě trochu pocukroval.
Jednoduché na přípravu, sní se to daleko rychleji. Nezapomeňte pořádně umačkat těsto, aby povidla nevytekla.
Autor: Starejmena (Miloslav Menšík) | |
Datum vložení: 21.02.2020 15:47 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz