Těsto:
250 g vařených oloupaných brambor
3 vejce
150 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
citronová nebo pomerančová kůra, dle chuti
250 g hrubé mouky
1 prášek do pečiva
půl kostky rozpuštěného másla - 125 gramů
Dále dle chuti:
rozinky nebo brusinky
nasekané ořechy nebo mandle
kakao nebo káva
drobně nasekaná čokoláda
čokoládová nebo citronová poleva, moučkový cukr...
citronová šťáva nebo pomerančová, je-li třeba
Zchladlé brambory uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do mísy, přidáme jemně nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru, žloutky, cukry, rozpuštěné máslo a vše důkladně promícháme. Přisypeme mouku smíchanou s kypřidlem, opět dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků a dle chuti můžeme též přidat rozinky (brusinky) předem máčené v rumu, nasekané ořechy, mandle nebo čokoládu. Též můžeme z těsta odebrat část, kterou obarvíme kakaem (kávou) a hřbet /buchtu / bábovku udělat dvoubarevnou.Těsto nandáme do máslem (sádlem) vymazaného a hrubou moukou vysypaného srnčího hřbetu nebo menšího pekáčku, bábovky... Vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme dozlatova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit. Po upečení necháme částečně zchladnout, vyklopíme a po zchladnutí přelijeme libovolnou, námi oblíbenou polevou nebo jen pocukrujeme.Pokud máme těsto hodně hutné, můžeme do něj přidat citronovou nebo pomerančovou šťávu, případně trošku mléka. Vše záleží na moučnatosti brambor.
Hřbet / buchta / bábovka je snadná, rychlá, vláčná a žádná dusivka :-)
Autor: recepty73 (Jiří Jirka) | |
Datum vložení: 21.02.2020 19:47 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz