250 g polohrubé mouky
150 g másla
250 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
3 vejce
250 g plnotučného tvarohu
5 lžic plnotučného mléka
1 kypřící prášek do pečiva
1/2 sáčku rozinek
tuk a kokos na vymazání a vysypání formy
Do mísy dáme moučkový cukr, vanilkový cukr, povolené máslo, žloutky a šleháme do pěny. Pak přidáme tvaroh a ještě necháme chvíli šlehat. Pomalu zašleháváme mouku smíchanou s kypřícím práškem a mléko. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Na bílcích stěrkou uděláme kříž a jednu 1/4 přidáme do těsta a prošleháme. Do těsta přidáme rozinky a naposled lehkým převalováním těsta sníh.Formu na bábovku vezmeme menší, je z méně surovin, byla by nízká. Vymažeme ji silně tukem a vysypeme kokosem. Když ji opatrně srovnáváme, dáváme spíš těsto šikmo k bokům, aby byl vrch rovný.Bábovku dáme do studené trouby, zapneme na 170 °C a až se zapne světýlko teploty, počítáme 60 minut. Až bude bábovka na vrchu zlatá jak potřebujeme, rychle na ní dáme klobouček z mačkaného kruhu pečícího papíru. Za 60 minut je bábovka hotová, zkusíme píchnutím špejlí, troubu vypneme. Bábovku opatrně vytáhneme co nejvíce na kraj trouby a chvíli necháme. Pak ji opatrně vytáhneme a necháme vypařit. Pak na ni položíme síto a necháme pomalu bábovku na něj sjet a sundáme formu. Necháme vystydnout a pak krájíme. Tvarohová těsta ráda chytají brousek a srazí se, proto vyžadují opatrné zacházení.
Vím, že tu je tvarohových bábovek hodně, ale tuhle peču přes 40 let. Někdy ji mramoruji a uberu cukr.
Autor: Jaromira18 (Jaromíra Pilcová) | |
Datum vložení: 23.02.2020 14:19 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz