Těsto:
5 vajec
220 g cukru krystal
90 g Granka
180 g polohrubé mouky
2 lžíce umletých vlašských ořechů (nemusí být)
190 ml slunečnicového oleje
1 prášek do pečiva
1 špetka soli
Na kávu:
200 ml studené vody
4-6 vrchovatě naplněných lžiček mleté kávy
4 lžičky cukru
Na dokončení:
200-250 g rybízového džemu (nebo višňového)
půlky ořechů na ozdobu
několik lžic rumu
Čokoládová poleva:
250 ml 33% smetany
100 g čokolády na vaření
1 lžíce kakaa (nemusí být)
Dále:
máslo na vymazání plechu
hrubá mouka na vysypání plechu
Plech o rozměrech 30x40 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu včas rozpálíme na 170 °C.Vejce rozdělíme na bílky a žloutky.Nejdříve bílky trošku rozšleháme, pak přidáme dvě lžíce cukru a špetku soli, a když sníh nabude, přidáme zbylé dvě lžíce cukru a vyšleháme do tuha.Se zbylým cukrem vyšleháme žloutky, po lžících přidáme olej, přimícháme Granko, mouku smíchanou s ořechy a práškem do pečiva. Přimícháme sníh z bílků.Vylijeme na připravený plech.Pečeme asi 35 minut. Až se začne kraj koláče oddělovat od plechu, je upečený. Necháme vychladnout.Káva: Do rendlíku dáme vodu, přidáme mletou kávu a cukr. Postavíme na plamen a necháme vařit. Když káva začne vřít, rychle sejmeme z plamene, promícháme a dáme znovu jemně svařit. Necháme vychladit a scedíme přes jemné síto. Káva by měla být jemně sladká a silná. Sladíme dle své chuti. Pokud máme rádi silnější kávovou příchuť, dáme svařit i 6 lžiček mleté kávy.Poleva: Do rendlíku nalijeme smetanu, ohřejeme, přidáme nalámanou čokoládu a za stálého míchání rozpustíme. Můžeme přidat lžíci kakaa, když je čokoláda moc sladká, ale nemusí být.Koláč rozřežeme na dvě poloviny. Půlku koláče popícháme špejlí, polijeme půlkou uvařené kávy, velmi vydatně pokapeme rumem, natřeme nahřátý džem a necháme chladit. Pak na studenou půlku s džemem natřeme polovinu připravené polevy.
Druhou polovinu koláče položíme na už natřenou půlku spodkem nahoru, popícháme špejlí, také polijeme kávou a rumem. Pokud se těsto trochu potrhá, opačnou stranou lžíce trhliny přitlačíme a ono se srovná.Polijeme polevou, naskládáme půlky ořechů a chladíme. Necháme uležet minimálně 8 hodin, nejlépe do druhého dne.Zdobit můžeme šlehačkovými kopečky s malinami a ořechy.
Moučník je velmi šťavnatý a trochu chutí připomíná Opilého Izidora! Pokud jsou žloutky s cukrem hodně husté, přidáme při šlehání 4 lžíce vlažné vody. Místo mouky lze použít 200 g mletých ořechů. Množství oleje do moučníku jsem teď upravila, dávám už méně. Líp se krájí.
Moučník potřebuje 1 den odležet v lednici, aby se vše propojilo a uleželo.
Autor: Veronika.Hrozna (Veronika Hrozna) | |
Datum vložení: 01.03.2020 10:53 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz