Korpus:
100 g másla
200 g mouky
50 g třtinového cukru
malý panák studené vody
Karamelová část:
1 plechovka salka
150 g třtinového cukru
200 g másla
Čokoládová část:
200 g tmavé čokolády (můžete namíchat mléčnou a hořkou)
50 ml smetany 30%
Předehřejeme troubu na 180°.
Připravíme korpus. Smícháme dohromady všechny tři suroviny – mouku, cukr, malý panák vody a změklé máslo. Rukama vše pořádně propojíme, vznikne z toho taková drobenka, což je v pořádku. Naskládáme to do formy – já měla čtvercovou formu 25 cm, avšak použijte tu, kterou máte. Pečeme 10-15 minut při 180°. Jakmile to začne trochu růžovět, máte hotovo.
Když máme upečený základ, připravíme karamelovou část, u které je důležité stát celou dobu a pořádně ji míchat.Do kvalitního hrnce, kde se to nebude připalovat, dáme máslo, salko, cukr. Na mírném plameni zahříváme za stálého míchání. Jakmile je směs rozpuštěná a hezky propojená, tak mícháme ještě dalších 15 minut (může se stát, že tam vzniknout takové malé hrudky – to je ze špatného hrnce či pomalého míchání. Nelekejte se toho, karamelová část se bude ještě péci a tam se hrudky rozpustí zcela).
Karamelová část by po 15 minutách měla trošku hnědnout, tak ji odstavíme. Jakmile má mírně nahnědlou barvičku, vylijeme ji na shortbread – korpus. A toto dáme znovu do trouby na 180°na 10 minut.Vyndanou hmotu necháme vychladnout. Ve vodní lázni připravíme čokoládu – nalámeme čokoládu na menší kousky, přidáme šlehačku a mícháme až do propojení surovin. Jakmile máme propojené, nalijeme to na korpusovo-karamelovou část. Celé toto dáme vychladit – já dala nejdříve na 5 minut do mrazáku a poté do lednice na minimálně 5 hodin.
Po vychladnutí nakrájíme na čtverce či obdélníky a podáváme. Tahle dobrota v lednici vydrží mnoho dní, takže můžete mlsat velmi dlouho.
Nečekejte nic lehkého, nesladkého. Tahle dobrota se s Vámi nemazlí :) Ale stojí za to ji ochutnat.
Více receptů na http://www.mnamnoule.cz
Autor: Mnamnoule | |
Datum vložení: 02.03.2020 14:50 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz