TopRecepty.cz

Pomlázky z kynutého těsta


Pomlázky z kynutého těsta

Suroviny

Na těsto:
350 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
1 špetka soli
70 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
230-240 ml mléka
1 žloutek
80 g másla (nebo jiného tuku)
21 g čerstvého droždí
Na potření povrchu před pečením:
1 vejce
1 lžíce mléka
Na potření povrchu po upečení:
25 g másla
3 lžíce tuzemáku

Postup

Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlépe to půjde v domácí pekárně, kde jako první dáme vlažné mléko, žloutek, rozpuštěné vlahé máslo. Pak přidáme prosátou mouku smíchanou se solí, cukr a na povrch rozdrobíme čerstvé droždí. Zvolíme program Těsto.Vykynuté těsto dáme na lehce pomoučený vál a rozdělíme na 24 dílků. Rozdělíme třeba tím způsobem, že těsto zpracujeme do bochánku, rozdělíme na čtyři díly a ty opět zpracujeme do menších bochánků. Každý pak přepůlíme a každou polovinu rozdělíme na tři kousky. Z těchto kousků už vyvalujeme prameny.Na jednu pomlázku vyválíme tři prameny dlouhé cca 38-40 cm a spleteme je do copu. Jeden konec necháme asi cca 5-6 cm volný. Pomlázky uložíme na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení, zakryjeme potravinářskou fólií nebo mikrotenem a necháme vykynout.Po vykynutí pomlázky potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem. Vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Pečeme na horkovzduch při 155 °C zhruba 18 minut. Po upečení ještě horké pečivo potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Necháme vychladnout.Vychladlé pomlázky můžeme dozdobit mašlí.

Poznámka

Zdroj receptu: Chvilka v kuchyni.
Jak na kynuté těsto bez domácí pekárny: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro...
Myslím, že by se dalo upustit od potírání povrchu po upečení. Tuzemák se může případně přidat do těsta a o to množství dát méně mléka.

autor Autor: Merylas
Datum vložení Datum vložení: 05.03.2020 21:21

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz