5 vajec (vel. L)
5 pol. lžic cukru
5 pol. lžic horké vody
5 pol. lžic oleje
1 sáček čokoládového pudinku
1 vrchovatá pol. lžíce kakaa
polohrubá mouka k doplnění pudinku a kakaa - více v postupu
špetka soli
Náplň (i na potření):
2 kelímky smetany po 200 g
2 pol. lžíce solamylu
1 tabulka čokolády (100 g)
1 pol. lžíce kakaa
1 pol. lžíce cukru
15 dkg másla
cukr moučka podle chuti na utření másla
Všechny suroviny na náplň, kromě másla a moučkového cukru, svaříme na hustý krém. Necháme vychladnout, občas promícháme.Celá vejce ušleháme ve vodní lázni, postupně přidáme po lžících cukr, horkou vodu a olej. Přidáváme až do rozšlehaných vajec se špetkou soli.Do odměrky nasypeme pudink a kakao, do 100 ml doplníme polohrubou mouku. Po částech prosejeme přes sítko a vmícháme do ušlehaných vajec.Pečící papír lehce potřeme máslem a rozetřeme těsto. Dávka vyjde na plech 30 x 40 cm. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C 8-10 minut. Po vytažení z trouby necháme 5 minut vychladnout. Pokud chceme roládu potírat krémem, srolujeme i s papírem. Když chceme nechat nepolitou a nepotřenou, překlopíme na nový papír nebo čistou utěrku. Papír, na kterém se pekla, sloupneme při rolování.Utřeme máslo a cukr a zašleháme vychladlý krém. Vychladlou roládu rozvineme a potřeme. Na obrázku je vidět kousek jahody, dala jsem je pokrájené na náplň na polovinu rolády. Při smotávání opatrně sloupneme papír. Dále ozdobíme podle chuti.
Recept mám od kamarádky, je léty prověřený. Těsto je lehké, když nemám moc času, naplním jen ušlehanou smetanou se ztužovačem.
Autor: Odeta Wollmanova (Odeta) | |
Datum vložení: 07.03.2020 16:09 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz