130 g vody
100 g bílého jogurtu
60 g cukru
2 vanilkové cukry (40 g)
3 lžíce oleje
60 g změklého másla
půl vejce (zbytek zůstane na potření makovek před pečením)
půl lžičky soli
500-530 g hladké mouky
15-18 g čerstvého droždí
Do vlažné vody vsypeme vanilkový cukr, přidáme droždí, dobře rozmícháme a necháme 15- 20 minut stát. Ke zpěněnému droždí přidáme zbytek surovin (mouky nejdříve jen 500 g) a uhněteme těsto. Je-li třeba, během hnětení dosypeme zbytek mouky – její množství závisí na hustotě jogurtu a velikosti použitého vejce.Uhnětené těsto necháme 30 minut odpočinout, pak ho propracujeme, rozdělíme na 12-14 malých kousků a z každého uděláme malou bulku, kterou uložíme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií.Včas zapneme předehřívat troubu a asi po 20-30 minutách kynutí makovky, které téměř zdvojnásobily objem, potřeme zbytkem rozšlehaného vejce, posypeme celým mákem a upečeme (200°C/cca 17-20 minut).
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz
Autor: cathleen (Iva Trhoňová) | |
Datum vložení: 17.03.2020 18:17 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz