Těsto:
300 g hladké mouky
100 g cukru moučka
250 g studeného másla
1 špetka soli
1 vejce
1 lžíce kysané smetany (nebo rumu
Tvarohová náplň:
500 g tvarohu v kostce
1 kelímek kysané smetany (200-250 ml)
cukr (dle chuti)
rumu (dle chuti)
citrónová kůra
Jablková náplň:
2 velká jablka
cukr
1/2 lžičky mleté skořice
1 lžíce vanilkového pudinku v prášku
1 vajíčko na potření
Nejdříve připravíme jablkovou náplň, aby vystydla. Jablka zbavíme jadřinců, na hrubém struhadle nastrouháme i se slupkou.Nastrouhaná jablka dáme do kastrůlku, přidáme cukr a skořici, malinko zalijeme vodou a podusíme. Vanilkový pudink rozmícháme v troše vody a vlijeme do jablek, za stálého míchání povaříme. Necháme vychladnout.Všechny suroviny na tvarohovou náplň dáme do mísy a ušleháme dohladka.Těsto:
Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr, vejce, studené máslo nakrájené na kostičky a smetanu nebo rum. Vše dobře propracujeme na hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme 30 minut v lednici odpočinout.Koláčovou formu vytřeme máslem. Třetinu odpočinutého těsta oddělíme a necháme na mřížku. Zbytek těsta vyválíme do takového kruhu, že je jeho průměr větší, než průměr formy.Formu vyložíme těstem, namačkáme ho do i stran a výše okrajů, přes okraj těsto přehneme a okraj seřízneme.Celé dno koláče propícháme vidličkou a rozložíme na něj tvarohovou náplň. Na tvarohovou náplň rozložíme vychladlou jablkovou náplň.Po obvodu koláče uložíme tenký váleček vytvarovaný z těsta. Ze zbytku těsta, které jsme dali stranou vyválíme tenké válečky a poskládáme je do tvaru mřížky na povrch koláče.Těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem. Koláč vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 45 minut, podle typu trouby.
Autor: RubyRom (Romana Rubášová ( Važanská ))) | |
Datum vložení: 23.03.2020 10:17 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz