Těsto:
4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
2 lžíce krupicového cukru
2 lžíce rozpuštěného másla
2 lžíce rumu
4 lžíce hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 špetka soli
4 lžíce mletých ořechů
Krém:
250 g mascarpone
100 ml smetany ke šlehání
2 lžíce medu
2 lžíce moučkového cukru
1 lžička vanilkové pasty (nebo semínka z 1 vanilkového lusku)
Na dokončení:
4 lžíce rumu
4 lžíce nahrubo mletých ořechů
30 g perníku na strouhání
Do misky vyklepneme žloutky, přidáme cukr, rozpuštěné máslo, rum, mouku promíchanou se sodou a špetkou soli. Všechno spolu prošleháme metličkou, přimícháme mleté ořechy a nakonec tuhý sníh, který ušleháme čistými metlami z bílků.Plech vyložíme pečicím papírem, rovnoměrně rozetřeme těsto a vložíme do trouby předem vyhřáté na 180 °C. Pečeme asi 15 minut.Utěrku lehce posypeme moučkovým cukrem, upečený plát na ni překlopíme, papír opatrně stáhneme a roládu i s utěrkou zavineme. Necháme úplně vychladnout.Připravíme krém: Mascarpone vyklopíme do misky, přilijeme smetanu, přidáme i ostatní ingredience a šlehačem vyšleháme do tuhého krému.Vychladlý plát těsta opatrně vybalíme z utěrky a pokapeme rumem. Asi 3 lžíce krému odložíme a zbytek krému rozetřeme na plát. Pak opatrně roládu s krémem zavineme.Povrch rolády také pokapeme rumem a potřeme rovnoměrně zbytkem krému. Kousek perníku nastrouháme a promícháme s nahrubo mletými ořechy. Touto směsí roládu posypeme.Odložíme do chladu a nejméně hodinu necháme ztuhnout. Roláda je lepší až druhý den, kdy se všechny chutě propojí.
Autor: Angel 666 (Jitka K.) | |
Datum vložení: 30.03.2020 22:35 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz