500 ml mléka
120-140 g cukru krupice
20 g vanilkového nebo karamelového pudinkového prášku (nebo Maizeny)
3 žloutky
Do rendlíku se silným dnem vsypeme cukr a za stálého míchání ho necháme zkaramelizovat do světle hnědé barvy. Zalijeme ho větší polovinou horkého mléka a karamel necháme mírně vařit, až se úplně rozpustí.Ve zbytku, ale studeného mléka, důkladně rozšleháme žloutky a pudinkový prášek. Vlijeme ke karamelovému základu a za stálého míchání necháme pozvolna cca 2 minuty provařit. Odstavíme a za občasného promíchání necháme zchladnout. Pomůžeme si studenou vodní lázní a pak ještě necháme důkladněji vychladit v chladničce.Studenou směs vlijeme do výrobníku zmrzliny a necháme zmrazit. Trvá to zhruba 35 minut. Ihned podáváme.
Recept pochází ze staršího sešitku věnovaného zmrzlině a jinému letnímu osvěžení. Mírně poupraveno. Hlavně cukr, v původním receptu bylo 200 g, já jsem dala 150 g, ale příště dám ještě o něco méně. Kdo má ale raději sladší, tak dá těch 150 g.
Použila jsem vanilkový pudink, ale šel by použít i karamelový. Nebo pak kukuřičný škrob - Maizena.
Pokud je zmrzlina z vařeného základu, tak ten musíme udělat v dostatečném předstihu, aby směs důkladně zchladla.
Pokud bych měla popsat konzistenci této zmrzliny, tak je taková hladká, sametová.
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 29.04.2020 14:16 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz