Jemné koláčové těsto:
500 g hladké mouky
100 g cukru (lze ubrat nebo přidat dle chuti)
125-130 g másla
250 ml mléka
2-3 žloutky
20-25 g droždí
1 špetka soli
citronová kůra
Tvarohová nádivka:
500 g měkkého tvarohu v kostce
citronová kůra
4 lžíce cukru (i víc - dle chuti)
2 vanilkové cukry
1 špetička muškátového květu
2-4 lžíce mléka
2 žloutky
rozinky nebo čerstvé ovoce - např. půlené švestky (lze vynechat)
Dále:
bílek na potření před pečením
máslo na potření po upečení
moučkový cukr na poprášení
Těsto můžeme připravit v domácí pekárně, ale lze i klasicky. Droždí a cukr rozmícháme na kašičku, přidáme vlažné mléko, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr a mouku promíchanou se solí. Postupně do těsta vmícháme změklé máslo nakrájené na kostičky a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout.Mezitím připravíme nádivku, kdy smícháme dohromady tvaroh, strouhanou citronovou kůru, cukr podle chuti, vanilkový cukr, muškátový květ, žloutky a mléko podle potřeby.Z vykynutého těsta odkrajujeme malé (20 g) kousky, které zakulatíme na bochánek a necháme asi 15 minut odpočinout.Pak rozválíme na tenké kolečko nebo oválek, střed potřeme nádivkou (nedáváme mnoho, aby nevytékala), můžeme doplnit rozinkami nebo ovocem a přehneme jako taštičku. Vidličkou zmáčkneme okraje, tím je ozdobíme a zároveň tím uzavřeme nádivku, aby nevytekla.Tvary klademe na plechy vyložené papírem na pečení nebo fólií na pečení, po dokynutí potřeme rozšlehaným bílkemPečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dočervena.Po upečení horké potřeme rozpuštěným máslem a zchladlé poprášíme moučkovým cukrem.
Původ staročeského pečiva Jindřichohradecko. Upečené pečivo je hezky "naducané", nafouklé jako měchuřina, odtud název. Naducanost způsobuje pára, která při pečení uniká z náplně a zvedá tenké těsto.
Autor: zizala (Jaroslava Oumarová) | |
Datum vložení: 04.05.2020 07:25 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz