Těsto:
250 g polohrubé mouky
1/4 lžičky soli
strouhaná citronová kůra
20 g čerstvého droždí
2 lžíce cukru
1 žloutek
2 lžíce oleje
mléko (podle potřeby)
Drobenka:
polohrubá mouka
moučkový cukr
máslo
Dále:
sádlo na vymazání pekáčku
rybíz
Mouku prosejeme do mísy, utvoříme v ní důlek, rozdrobíme droždí a zalijeme čtyřmi lžícemi vlažného mléka. Posypeme částí cukru a mísu přikryjeme, třeba utěrkou. Droždí asi po deseti minutách zvětší objem a na povrchu utvoří hustou pěnu.Přidáme ostatní suroviny. Mléko přiléváme po částech, podle potřeby a vypracujeme středně tuhé hladké těsto. Můžeme ručně vařečkou, ale třeba robot tuhle práci zvládne rychleji. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout, klidně i hodinu.V mezičase připravíme drobenku. Suroviny na drobenku společně promícháme a zpracujeme ručně na ne moc drobivou, ani ne moc lepivou směs.Vykynuté těsto roztlačíme rukama do sádlem vymazaného plechu nebo kulaté koláčové formy a posypeme očištěnými kuličkami rybízu a nakonec posypeme drobenkou.Pečeme v předem nahřáté troubě na 180 °C.
Autor: paniRuzickova (Iva Růžičková) | |
Datum vložení: 08.07.2020 22:54 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz