Těsto:
250 g cukety (mladé, neloupané)
cca 120 g cukru krupice (dle sladkosti použitého ovoce)
1 vejce
60 g másla nebo máslové Hery (rozpuštěné)
1 lžíce kakaa
250 g polohrubé mouky
1 prášek do perníku
Dále:
sezónní ovoce - meruňky, švestky, višně, jablka, hrušky
moučkový cukr, drobenka nebo čokoládová poleva
Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Přidáme cukr, rozpuštěné máslo, kakao, vejce a vše dobře promícháme. Do tekutější směsi přidáme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a opět vše dobře promícháme.Takto připravené těsto nalijeme do malého pekáčku nebo dortové formy o průměru cca 22 cm, vymazané máslem a vysypané hrubou moukou a poklademe sezónním ovocem dle chuti. Ovoce je též možné pokrájet na menší kusy a vmíchat rovnou do perníkového těsta. To už záleží na každém, jaký způsob zvolí, obě varianty jsou výborné. Před vložením do trouby mohou milovníci ovocných drobenkových koláčů perník posypat drobenkou.Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 25 minut, vyzkoušíme špejlí.Po zchladnutí a před podáváním můžeme perník s ovocem posypat moučkovým cukrem. Pokud jsme zvolili variantu s ovocem, zamíchaným přímo do cuketového perníku, doladit ho můžeme po zchladnutí přelitím čokoládovou polevou. Kdo rád kokos nebo ořechy, polevu může ještě posypat. Vše záleží na naší chuti.
Perník je šťavnatý a nepotřebuje žádné kdovíjaké zkrášlování, po upečení je ihned vláčný a hotový raz dva. Pokud chceme péct na velkém hlubším plechu, navýšíme dávku 2-3x, podle toho, jak velký plech máme.
Autor: recepty73 (Jiří Jirka) | |
Datum vložení: 24.07.2020 17:10 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz