TopRecepty.cz

Malinový-rybízový řez


Malinový-rybízový řez

Suroviny

Těsto:
4 vejce
2 lžíce horké (vroucí) vody
125 g cukru
1 vanilkový cukr (20 g)

75 g hladké mouky
50 g Solamylu (bramborového škrobu)
1/2 kypřícího prášku do pečiva
20 g kakaa

50 g rozpuštěného vychlazeného másla

Krém:
200 g přecezených malin nebo rybízu (tj. bez zrníček)
250 ml smetany ke šlehání
1 lžíce vanilkového pudinku bez vaření (Crème Olé)
100 g změklého másla
100 g cukru moučka (lepší je dát podle chuti)

Postup

Zkrácený postup pro pokročilejší: Uděláme těsto, jak jsme zvyklí a pečeme 10-15 minut na 210°C. Upečené těsto vyklopíme a stáhneme z něj pečící papír. Vyšleháme máslo cukrem, všleháme postupně scezené maliny/rybíz a pak smetanu ušlehanou s pudinkem. Potřeme polovinu řezu. Přiklopíme druhou polovinou.Podrobný postup: Připravíme všechny suroviny na těsto. Nejdříve rozpustíme máslo (v hrnečku v mikrovlnce) a necháme ho zchladit. (Pokud chvátáme, dáme ho do lednice, ale je lepší ho udělat předem).Do jednoho hrníčku nasypeme cukry.Do jiného většího hrnečku nasypeme mouku, Solamyl, prášek do pečiva a kakao. Dobře promícháme a směs prosejeme.Vejce začneme šlehat, jakmile vytvoří jednolitou hmotu (nerozeznáme bílky a žloutky), přidáme za stálého šlehání 2 lžíce horké vody. Takto šleháme 1 minutu.K vejcím přidáme cukry a šleháme další 2 minuty.Na vejce prosejeme polovinu moučné směsi a na nejnižší otáčky jen krátce zašleháme. Poté přidáme druhou polovinu moučné směsi a toto zopakujeme.Ručně vmícháme rozpuštěné máslo a těsto nalijeme na plech, vyložený pečícím papírem a pečeme na 210°C 10-15 minut.Upečené těsto vyklopíme a stáhneme z něj pečící papír.Připravíme krém. Máslo nakrájíme na plátky (nebo kostičky) a necháme změknout.Maliny (rybíz) dáme do hrnce a za stálého míchání zahříváme. Poté, co ztratí svůj tvar, necháme už jen krátce na sporáku. Pokud použijeme rybíz, musíme ho rozmixovat.Maliny scedíme přes síto. Vždy cedíme 1-2 lžíce malin. (rybíz můžeme cedit najednou). Semínka, která nám zůstanou v sítku, vyhazujeme. Přecezenou „malinovou / rybízovou kaši“ necháme vychladnoutMáslo šleháme 1/2 minuty, poté přisypeme cukr a šleháme dalších 5 minut.Zvlášť šleháme šlehačku. Jakmile začne lehce tuhnout, přidáme k ní 1 lžíci instantního pudinku a ručně ho do ní vmícháme. Poté ušleháme dotuha.K máslu postupně přidáváme malinovou kaši a zašleháváme na nižší otáčky. Pokud se krém srazí, mírně ho nahřejeme nad vodní lázní a opět vyšleháme. (někdo radí zašlehat horký 100% tuk)Poté přišleháme i šlehačku a krém dáme ztuhnout do lednice, aby šel dobře natírat a neroztékal se.Korpus uprostřed vertikálně rozřízneme. Na jednu polovinu natřeme náplň a druhou polovinou ji překryjeme. Náplň buď dáme celou mezi korpusy, nebo část necháme na potření celého řezu.Seřízneme hrany, aby byl řez pravidelný.

Poznámka

Tento řez je velmi jemný. I proto opravdu doporučuji se zbavit peciček. Rybíz jde cedit mnohem lépe, než maliny. Mám zkušenost, že když dáte stejně rybízu a malin, malinová chuť tu rybízovou přebije a vy si ušetříte čas. Na to, abyste získali 200 g "ovocné kaše", nicméně doporučuji použít alespoň dvojnásobnou hmotnost celého ovoce. Pokud by to přesto bylo málo, (což se může stát u malin), můžeme na na váze doplnit marmeládou. Množství cukru opravdu volte podle sebe. Jelikož jsme měli tento rok nezvykle kyselé ovoce, muselo se dát 135 g cukru.

Vzhledem k tomu, že je těsto poměrně nízké, možná někoho napadne z něj udělat roládu, ale toto těsto na rolování příliš vhodné není.

Řez můžete ozdobit našlehanou šlehačkou nebo polevou, ale my to neděláme.

Recept patří k našim nejoblíbenějším.

autor Autor: bintPavel
Datum vložení Datum vložení: 26.07.2020 10:43

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz