Těsto:
200 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
sůl na špičku lžičky
300 ml vlažného mléka
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 žloutek
2 lžíce rumu
půl kostky droždí
1 plnější lžička prášku do pečiva
100 ml oleje
cca 1 kg vypeckovaných švestek
drobenka dle chuti
Dále dle chuti:
500 g měkkého slazeného tvarohu
mák mletý, podušený s cukrem a mlékem
skořice mletá
Do mísy dáme mouky, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, které posypeme cukrem, přidáme trochu vlažného mléka a mírně promícháme. Až droždí vzejde a udělá se kvásek, přidáme všechny ostatní ingredience a dobře promícháme. Konzistence těsta bude úplně jiná, než na které jsme zvyklí u kynutého těsta. Těsto je řidší a po jeho promíchání ho hned přendáme na hlubší plech vymaštěný olejem. Namastíme si ruce a těsto rozprostřeme rovnoměrně po celém dně.Na těsto nasypeme pokrájené švestky, které posypeme drobenkou (tu můžeme dochutit skořicí) a dáme do předehřáté trouby péct na 170°C dozlatova. Kdo rád koláče s bohatou náplní, těsto nejprve potře tvarohovou nebo makovou náplní a až pak naskládá švestky.Po upečení necháme koláč vychladnout a před podáváním ho můžeme pocukrovat.
Autor: recepty73 (Jiří Jirka) | |
Datum vložení: 17.08.2020 17:45 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz