2,5 hrnku polohrubé mouky
3/4 hrnku cukru krupice
200 g másla pokojové teploty (nebo hery)
3 vejce
1 špetka soli
Dále:
švestky
Maková směs:
1/2 hrnku mletého máku
1 lžička makového oleje (není nutný, ale dobrý)
1 vanilkový cukr
cukr (dle kyselosti švestek)
Drobenka:
1 hrnek dětské krupičky
2 lžíce cukru
50 g másla
Švestky omyjeme, necháme okapat a vypeckujeme (množství podle velikosti plechu). Plech vyložíme pečicím papírem nebo podložkou na pečení. Zapneme troubu na 170-180 °C.Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky.Pomocí šlehače ušleháme máslo s cukrem do pěny a postupně přidáme žloutky. Ve druhé misce ušleháme bílky se špetkou soli do pevného sněhu.Do žloutkové pěny přidáme prosátou mouku a malou část sněhu. Dobře promícháme, přidáme zbylý sníh a už jen ručně metličkou obracením lehce vmícháme do těsta.Hotové těsto vlijeme na plech a uhladíme stěrkou, poklademe rovnoměrně 2x naříznutými půlkami švestek (aby byly rovné). Posypeme makovou směsí, kterou vytvoříme z uvedených surovin.Krupičku, cukr a máslo smícháme a promnutím v prstech ze směsi vytvoříme drobenku. Makovou směs zasypeme drobenkou a dáme péct dozlatova (cca 25-30 minut).Upečený koláč dáme na mřížku vychladnout a podáváme lehce poprášený moučkovým cukrem.
Tak pekla koláč i moje mamka. Na běžný plech používám hrnečky 250 ml, na malý plech 150 ml. Z dávky je 18 ks.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 18.08.2020 13:03 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz