5 vajec
špetka soli
80 g cukru krupice (4 lžíce)
100 g polohrubé mouky (5 lžic)
2 lžíce kakaa
2 lžičky kypřícího prášku
3 lžíce slunečnicového oleje
1 lžička aroma Mandle hořká (nebo vanilka)
1 lžička octa
Na potření:
3 lžíce marmelády, nejlépe rybízové
Krém:
500 g mascarpone
200 g smetany ke šlehání
2 ztužovače
1-2 vanilkové cukry
mandlová příchuť
Poleva:
100 g rozpuštěné čokolády
3 lžíce 16% zakysané smetany
Zapneme troubu na 170°C a hlubší plech vyložíme pečícím papírem nebo podložkou (papír lehce pomažeme olejem, jde pak lépe stáhnout).Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky.
Prosejeme mouku s kakaem a kypřícím práškem.Z bílků ušleháme s přidáním špetky soli pevný sníh.
V misce ušleháme žloutky s cukrem, přidáme 3 lžíce horké vody, olej, příchuť a ocet. Vmícháme moučnou směs. Přidáme menší část bílkového sněhu, promícháme a přidáme zbylý sníh, který jen lehce metličkou vmícháme do těsta.
Těsto vlijeme na připravený plech (mám 35x35 cm), stěrkou uhladíme a dáme péct zvolna cca 15-17 minut (podle trouby, zkusíme špejlí).Než se plát upeče, vyšleháme krém: Do mísy na šlehání dáme mascarpone, přilijeme smetanu ke šlehání, přidáme ztužovače, pár kapek příchuti a vyšleháme.Upečený plát necháme úplně vychladnout, pak rozkrojíme na poloviny. Jednu polovinu natřeme pikantní (např. rybízovou domácí) marmeládou, na druhou polovinu rozetřeme stejnoměrně krém. Spojíme (namazané strany), přitiskneme k sobě a dáme vychladit nejlépe do druhého dne nebo aspoň 2 hodiny.Na ztuhlý plát dáme lžící polevu (smícháme čokoládu se smetanou), uhladíme nejlépe nahřátým nožem a dáme opět ztuhnout. Pak nakrájíme řezy, které můžeme ještě přizdobit a podáváme.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 23.08.2020 08:20 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz