190 g vody
1/2 vajíčka (stačí polovina, zbytek zůstane na pomašlování pečiva před pečením)
470 g hladké mouky
100 g tuku (v Poznámce)
100 g cukru
1/2 rovné lžičky soli
17-21 g čerstvého droždí
Ve vlažné vodě rozmícháme necelou lžíci cukru, droždí (vše z připravených surovin) a necháme 15 minut odpočívat.Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme před tvarováním hodinu kynout.Dál pokračujeme, jak jsme zvyklí. Buď těsto rozválímě po celé ploše velkého plechu a poklademe náplní... Nebo těsto rozdělíme na malé kousky a z nich uděláme koláče (malá psaníčka, šátečky aj.). Po vykynutí na plechu koláče upečeme při 180-190°C.
Jako tuk můžeme použít máslo, koláče jím budou velice voňavé. Pečivo s máslem bývá brzo tužší (a přesto stále vynikající), zkuste jednou použít půl na půl máslo – sádlo.
Zdroj: Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz
Autor: cathleen (Iva Trhoňová) | |
Datum vložení: 10.09.2020 07:40 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz