Těsto:
180 g vody
150 ml oleje
40-50 ml citronové šťávy
strouhaná kůra z citronu
80 g cukru
1 vanilkový cukr
2 žloutky
510-520 g hladké mouky
75-100 g mletého máku
1 špetka soli
21 g čerstvého droždí
sádlo na vymazání plechu
Dále:
švestky
Drobenka:
80 g cukru krupice
80 g másla
150 g polohrubé mouky
Ve vlažné vodě rozmícháme lžičku cukru a droždí a necháme 15 minut stát.Do mísy pak přidáme všechny ostatní suroviny a uhněteme volnější těsto, které necháme asi 30-40 minut kynout.Mezitím plech vymažeme sádlem. Švestky vypeckujeme a rozpůlíme. Připravíme drobenku tím způsobem, že v míse prohněteme do drobivé konzistence cukr, mouku a máslo nakrájené na menší kousky. V dostatečném předstihu zapneme troubu a vyhřejeme na 190 °C.Na vymaštěný plech vykynuté těsto vyškrábneme, navlhčenou lžící rozetřeme po celém plechu,Poklademe půlenými švestkami řezem nahoru a lehce je vtlačíme do těsta. Posypeme drobenkou a necháme přibližně 30 minut nakynout.Vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme 25-35 minut.
Můžete si vlastně vybrat, zda upečete řezy v menším plechu, pekáčku - budou poměrně vysoké, nadýchané a náplně se na ně kvůli menší ploše vejde méně (takové řezy jsou na fotografii) - nebo je rozprostřete a upečete na plechu klasickém, kdy budou řezy poměrně nízké (asi jako bublanina) a šťavnaté bohatou náplní. Každému to chutná jinak.
Recept z knihy Hrátky s těstem.
Autor: cathleen (Iva Trhoňová) | |
Datum vložení: 15.09.2020 09:42 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz