TopRecepty.cz

Koláč "lahoda"


Koláč

Suroviny

Těsto:
600 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
1 vanilkový puding (sypký)
1/2 prášku do pečiva
1 lžíce vanilkového cukru
250 g másla
3 žloutky
2 lžíce rumu
citronová kůra (není nutná)
1 špetka soli

Tvarohová náplň:
2 tvarohy ve staniolu polotučné
2 tvarohy ve vaničce plnotučné
1 vanilkový cukr
3 lžičky vanilkového pudingu
2 lžíce rumu
cukr (dle chuti)
3 bílky (na sníh)
1 špetka soli do sněhu

Drobenka:
polohrubá mouka¨
třtinový cukr (nebo cukr krupice)
změklé máslo

Dále:
marmeláda
ovoce dle vlastního výběru
máslo na vymazání plechu

Postup

Z prvních surovin v robotu nebo v míse zpracujeme těsto, zabalíme ho do fólie a necháme vychladit, nejméně 2 hodiny, nejlépe přes noc.Šlehačem zpracujeme tvarohy s rumem, pudingem a cukry, část cukru necháme do sněhu. Do bílků dáme špetku soli a začneme šlehat do té doby, až se začnou tvořit špičky, pak přidáme cukr. Takto ušlehaný sníh stěrkou zamícháme do tvarohů.
Ze všech surovin vytvoříme drobenku, zatím ji odložíme.Plech vytřeme máslem. Z těsta odlamujeme kousky a ty rovnáme na plech po celé ploše. Pak přes mikrotenový sáček malým válečkem rozválíme a vytáhneme okraje do výše asi 1 cm. Těsto i okraje propícháme. Celé, kromě okrajů, potřeme rozmíchanou marmeládou nebo džemem.Na takto připravené těsto rovnoměrně rozetřeme tvarohovou náplň. Na ni klademe ovoce a zasypeme drobenkou.
Vložíme do studené trouby, zapneme ji na 180 °C a upečeme do zezlátnutí.

Poznámka

Tento koláč je po stránce surovin a pracnosti trochu náročnější, ale koho to neodradí, tak si opravdu hodně pochutná. Je křehký, zároveň vláčný, hezky voní, no prostě lahoda :-) Kdo má rád linecké, tak ho v něm cítí, navíc je povýšen o jemnou tvarohovou náplň a čerstvé ovoce.
Dávka je na velký plech. Těsto se nedává péci předem, pečeme vše naráz.

autor Autor: yanull (J@na)
Datum vložení Datum vložení: 18.09.2020 04:35

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz