500 g listového těsta - domácí nebo koupené
300 g jablek
trochu citronové šťávy
kousek celé skořice nebo špetka mleté
2 hřebíčky
30-40 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička kukuřičného škrobu
můžeme přidat rozinky nebo brusinky
sekané oříšky
1 vejce na potření
Oloupaná jablka zbavíme jádřinců, dáváme je do misky s vodou a citronovou šťávou, aby nezhnědla. Pak je nakrájíme na kostičky a dáme do rendlíčku dusit s 50 ml vody. Přidáme cukry, hřebíček a skořici a pomalu povaříme do hustého kompotu tak, aby zůstaly kousky. Před koncem vaření přidáme 1 lžičku kukuřičného škrobu rozmíchaného ve lžíci vody. Necháme úplně vychladnout a pak plníme šátečky nebo mušličky. (Pokud chceme přidat rozinky nebo brusinky, předem je propláchneme teplou vodou a okapané zalijeme trochou rumu - nemusí být.)
Zapneme troubu na 200 °C.Z rozváleného těsta nakrájíme čtverce na šátečky, nebo obdélníky na taštičky.Na každý kousek dáme lžičkou ovoce, dobře přitiskneme okraje lehce potřené vejcem a poklademe na plech vyložený podložkou nebo pečicím papírem. Na plechu naplněné kousky potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme ještě posypat sekanými oříšky (nebo hrubým skořicovým cukrem).Pečeme dorůžova (asi 8-10 minut podle trouby). Vychladlé, pokud nejsou sypané skořicovým cukrem, lehce poprášíme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 04.10.2020 08:43 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz