Na těsto:
180 g hladké mouky
60 g moučkového cukru
špetka soli
120 g másla
1 vejce
Na karamel:
100 g krupicového cukru
70 g másla
5-6 spíše kyselejších jablek - dle velikosti
Do mísy prosijeme mouku, přidáme špetku soli cukr a kousky nakrájeného másla. Uděláme tzv. drobenku, pak přidáme vejce a vytvoříme těsto, které dáme do chladu na cca 20 minut odležet.
Tento typ těsta se dá připravit i robotem, který má ve výbavě sekací nůž. Dáváme vše najednou a až vznikne jemnější drobenka, přendáme do mísy, kde už lehce spojíme dohromady v těsto.Z pečicího papíru vystřihneme kolo s trochu větším průměru, než máme připravenou koláčovou formu. Formu, dno i boky tímto papírem vyložíme. Lépe to půjde, když ho nejprve zmuchláme do koule a pak rozložíme.Do rendlíku se silným dnem vsypeme cukr a na středním příkonu tepla připravíme světle hnědý karamel. Odstavíme, vmícháme máslo a po spojení vylijeme na celé dno koláčové formy.Jablka oloupeme, vypichovačem odstraníme střed a nakrájíme na 1,5 cm plátky. Plátky vyskládáme ve dvou vrstvách na karamel.Těsto vyválíme na kulatý plát o stejném průměru jako je forma a položíme na jablka. Povrch propícháme špejlí.Připravený koláč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme zhruba 40 minut. Tento čas je pouze orientační.Koláč po upečení necháme důkladně zchladnout, obrátíme ho na větší talíř a shora opatrně odstraníme papír na pečení.
Zdroj receptu: Vaříme krok za krokem
V původním receptu se do těsta použil krupicový cukr a u jablek se neodstraňoval střed. Jaderník zůstal, po rozkrojení je ve tvaru hvězdiček. Jen se odstranila semena.
Velikost koláčové formy 24-27 cm. Já měla 27 cm.
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 04.10.2020 14:38 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz