Těsto:
2 a 1/4 hrnku polohrubé mouky
1 a 1/4 hrnku cukru krupice (může být i krystal,ale krupice je lepší)
1/4 kostky másla
vanilkový cukr
1 hrnek mléka
2 vejce
kypřící prášek
4 středně velká jablka
šťáva z půlky citronu
cca 100 g mandlí - plátky
vrchovatá lžička koření do perníku
Nejdříve oloupeme jablka a nakrájíme na plátky. Aby nám mezitím nezhnědla, dáme je do misky s vodou a šťávou z citronu.Uděláme drobenku: V míse smícháme všechnu mouku s cukrem, přidáme vanilkový cukr a máslo. Když je drobenka hotová, tak cca hrnek odebereme a dáme bokem.Do drobenky, která v míse zůstala, přidáme mléko, vejce, kypřící prášek a pořádně zamícháme. Správná konzistence je taková, aby se skládala "knížečka".Vzniklé těsto vlijeme do plechu nebo pekáčku vyloženého pečícím papírem.
Jablka scedíme a osušíme papírovou nebo látkovou utěrkou a rozprostřeme rovnoměrně na těsto. Nasypeme plátky mandlí.Do odebrané drobenky zamícháme perníkové koření a nasypeme na jablka a mandle.
Dáme do vyhřáté trouby a pečeme cca 20 minut. Klasicky pak vyzkoušíme špejlí, jestli je hotovo.
Neuvádím rozměry plechu, na kterém peču. Je to proto, že my máme rádi, když je těsto tenčí, čili peču na plechu 36x26 cm. Kdo má rád více těsta, tak peče v menším a naopak.
Také neuvádím teplotu pečení, peču na 170°C v elektrické troubě s oboustranným ohřevem. Ale respektujte zkušenosti s vlastní troubou. :)
Autor: Kristen1993 (Kristýna) | |
Datum vložení: 16.10.2020 18:08 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz