Těsto:
400 g hladké mouky
220 g vody
21 g čerstvého droždí
1 lžíce cukru
1 vanilkový cukr (20 g)
1 špetka soli
30 g másla
Na potření koláče volitelně:
tvarohová náplň
maková náplň
povidla
rum (na rozředění povidel)
skořice (na ochucení povidel
Drobenka:
70 g másla
70 g cukru
140 g polohrubé mouky
Na pokapání povrchu (ale možno vynechat):
máslo
rum
Ve vlažné vodě rozmícháme cukr s droždím a necháme 15 minut odpočinout.Zatím připravíme drobenku z mouky, cukru a másla a nachystáme povidla (nebo jinou náplň). Některá povidla jsou tuhá tak, že je potřeba je maličko zředit rumem, aby se dala roztírat.Do vody s droždím přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Ihned poté ho rozválíme téměř na celou plochu plechu s pečicím papírem, potřeme povidly, posypeme drobenkou a necháme 15-20 minut kynout.Upečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 25 minut.Po vytažení plechu z trouby můžeme koláč po celé ploše pokapat rozpuštěným máslem s trochou rumu.
Na fotografii je maková náplň.
Pokud s přípravou a pečením nemusíte tolik pospíchat, můžete množství droždí snížit na cca 15-17 g a těsto nechat trochu déle kynout. Na naplnění je vhodná třeba zbylá maková náplň , úžasný je tento koláč lehce potřený tvarohovou náplní a pokladený kousky povidel, nabíraných malou lžičkou. Posypaný drobenkou a pak upečený chutná podobně jako malé koláče.
Tento a další moje recepty najdete na http://www.pekarnomani.cz
Autor: cathleen (Iva Trhoňová) | |
Datum vložení: 30.10.2020 11:53 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz