Těsto:
400 g hladké mouky
250 g másla nebo Hery
140-150 g bílého jogurtu
1 špetka soli
Náplň:
6 středně velkých jablek
3 vanilkové cukry
3 lžičky mleté skořice
3 lžíce rozinek
30 ml rumu
4-6 lžic mletých ořechů (možno vynechat)
Dále:
1 malé vejce na pomazání
moučkový cukr na posyp před podáváním
Nejprve rozinky přebereme, horkou vodou na sítku propláchneme a v mističce pokropíme rumem.Prosejeme mouku, přidáme nastrouhané nebo na kostičky nakrájené máslo (nebo Heru) a bílý jogurt.V robotu nebo ručně zaděláme těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladu odpočinout asi 20 minut.Zapneme troubu na 170-180 °C.Omytá jablka zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo.Vejce rozklepneme a v hrnečku rozkvedláme.Plech vyložíme papírem na pečení nebo pečicí podložkou.Odpočinuté těsto rozdělíme na 3 díly, postupně každý díl rozválíme na obdélník (podle délky plechu asi 35 cm délka a 20 cm šířka).Na plát těsta navršíme podél dlouhé strany asi 2 cm od kraje 1/3 nastrouhaných jablek, posypeme vanilkovým cukrem, skořicí, přidáme rozinky a ořechy (nejsou nutné).Zabalíme závin, dobře uzavřeme konce a přendáme na připravený plech.Stejně postupujeme i u dalších 2 závinů.Na plechu všechny záviny potřeme vejcem a propícháme několikrát vidličkou vrchní těsto, aby mohla unikat při pečení pára.Vložíme do vyhřáté trouby na 160 °C a pečeme dozlatova podle trouby asi 30 minut.Upečený, vychladlý závin lehce poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.
Recept používám víc než 45 let, z těsta se dají dělat i jiné zákusky s tvarohem, mákem, povidly nebo i drobné cukroví s ořechy.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 08.11.2020 10:54 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz