500 g hladké mouky
(může být napůl s polohrubou)
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr domácí
trochu citronové kůry
1/2 lžičky soli
1-2 lžíce rumu
250 ml smetany na šlehání
1 sáček sušeného droždí
rozinky naložené v rumu (nebo brusinky)
2 vejce (nebo jen žloutky)
1 vajíčko (na potření)
mandle (na ozdobu)
máslo na potření
Do mísy prosejeme mouku, přidáme oba cukry, citronovou kůru, sůl a sušené droždí.Ohřejeme smetanu, aby byla mírně teplá, rozšleháme v ní vejce, rum a tímto zaděláme vláčné těsto.Do těsta zapracujeme rozinky a necháme na teplém místě vykynout. Během kynutí nejméně dvakrát propracujeme.Po vykynutí rozdělíme na části, vytvoříme válečky a vánočku upleteme dle svých zvyklostí.Vánočku dáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeným máslem a necháme ještě 15 minut kynout.Poté vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme mandlemi a dáme péci na 180 °C. Zpočátku můžeme na chvilku teplotu zvýšit.Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do vánočky a po vytažení musí být suchá. Pokud není ještě hotová, ale již tmavne, přikryjeme ji papírem na pečení.
Tento recept mám od své maminky. Jak vidíte, vinutí není moje hobby, tak dělám základ ze tří pramenů silnějších, ze tří slabších a nahoře ze dvou. Mezi jednotlivými patry hranou dlaně po celé délce udělám prohlubeň. V případě potřeby zajistím špejlemi. Vánočka je chuťově opravdu dobrá. Pokud již trénujete na Vánoce, doporučuji k vyzkoušení.
Protože každá mouka má jinou savost, pokud to bude nutné, přidáme trošku vlažného mléka nebo vody.
Autor: yanull (J@na) | |
Datum vložení: 16.11.2020 12:57 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz