160 g vody
strouhaná citronová kůra
60 g cukru
60 g změklého másla (nebo i sádla)
špetka soli
1 žloutek (bílek zůstane na potření pečiva před pečením)
200 g hladké mouky
180-190 g polohrubé mouky
15 g čerstvého droždí
100-150 g velkých, měkkých sušených fíků (nakrájených na větší kousky) nebo datlí
Ve vlažné vodě rozmícháme lžíci cukru, droždí a 2-3 lžíce mouky (vše z odvážených přichystaných surovin) a tento kvásek necháme 20 minut kynout.Pak k němu přidáme zbytek surovin (kromě fíků) a uhněteme těsto. Až zcela ke konci hnětení přidáme i fíky, aby se dobře zapracovaly do těsta. V teple místnosti necháme těsto dobře vykynout – asi 45-60 minut, během té doby ho jednou nebo dvakrát propracujeme. Těsto je méně sladké, dosladí ho přidané sušené ovoce.Tvarování je velice jednoduché a rychlé: Vykynuté těsto na stole lehce propracujeme, uděláme z něj delší “šišku” a rozkrájíme ji na 10 stejných dílků, které opatrně přeneseme na plech pečícím papírem nebo fólií.
Po dokynutí (30-45 minut) peřinky potřeme lehce našlehaným bílkem a upečeme ve vyhřáté troubě (190-200 °C / 14-18 minut).
Máte-li rádi voňavé pečivo, přidejte do těsta strouhanou citronovou kůru, část cukru můžete nahradit cukrem vanilkovým, popř. zkuste přidat drobně krájenou kandovanou kůru pomerančovou. Někdy jsou ke koupi jen fíky drobné, poměrně tuhé (jako na fotografii u pečiva). Takové po rozkrojení zaliji malým množstvím vody a nechám přes noc trochu nabobtnat. Ráno pak z fíků zbytek volné vody sliji, vodou z kohoutku ji doplním do potřebných 160 g (jak mám psáno v Surovinách) a zadělám jí těsto. Místo fíků budou v těstě chutnat i datle, jen bych je do hotového těsta ručně vmísila (spíš jakoby těstem zaobalila), aby se měkké datle při mechanickém mísení zcela nerozmačkaly.
Tento a další moje recepty najdete na http://www.pekarnomanie.cz
Autor: cathleen (Iva Trhoňová) | |
Datum vložení: 16.11.2020 14:00 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz